Я нашла дико крутой тумблер natgeofound, который вообще проект National Geographic, но тут они собирают просто фотографии со всего мира, со всех эпох и это что-то невероятное конечно. Вы только посмотрите на даты! Картинка выше – называется a wealthy group of young people relax by a pool in California, 1940. Photograph by J. Baylor Roberts. 1940 год мазафака!

Забыла сказать, что все фотографии еще и в огромном разрешении.

The first successful aerial color photograph—which depicted the Statue of Liberty—used the Finlay process, 1931. Photograph by Melville B. Grosvenor, National Geographic Creative

A mysterious, unpublished shot from California in the 1930’s. Learn how this photograph was discovered on Proof. Photograph by Clifton R. Adams, National Geographic

С этой фотографией вообще целая история – архивист National Geographic  Bill Bonner недавно наткнулся на нее совершенно случайно и почему-то обратил на нее больше внимания, чем обычно. Так как он работает в офисе последние 30 лет то ему прямо стало очень интересно что там за этой фотографией стоит и как она могла пройти мимо него. Он немножечко порылся в архивах и нашел, что фотографию сделал Clifton Adams, который работал в социальном отделе журнала с 1920 по 1934. Так вот он нашел целую папку неопубликованных снимков 1934 года в Южной Калифорнии. К сожалению, в этом же году  Clifton Adams скончался от опухоли мозга в возрасте 44 лет и фотографии так и не были опубликованы.

Bonner же нашел даже дневник с заметками к этой серии фотографий, где Clifton описывал все что оставалась за кадром и делал небольшие пометки.

Кстати, например еще вот:

National Geographic Magazine editor, Gilbert H. Grosvenor at work at the National Geographic Headquarters in Washington D.C., 1914.

Сам журнал вообще был основан в 1888 году и изначально был частью National Geographic Society, которое вообще нон-профит организэйшон, которая создавалась с целью продвижения всяких разных наук.

A railway encircles thirty-five blocks of shops, offices, and hotels in Chicago, June 1967.

A surfer stands on a board in rough churning surf in Mazatlan, Mexico, August 1968.

Ничего не люблю больше, чем вечеринки с коктейлями у бассейна!

Vacationers lounge poolside at Kailua’s Kona Hilton Resort in Hawaii, March 1975.

An amateur orchid grower works in the window of his greenhouse in Silver Spring, Maryland, April 1971.

A trainer controls a flock of trained flamingos for photo opportunities in Nassau, Bahama Islands, November 1957.

Enjoying the pool at Jones Beach State Park, New York, June 1953.

A combination sand and rain storm batters a lone automobile in Kuwait, May 1969.

Aerial view of seaside sunbathers encamped on beach towels or under umbrellas in Ocean City, Maryland.

Shoppers inspect a Corvette at a daily auto auction in Kuwait City, November 1987.

The base camp of an expedition to Arnhem Land, Australia.

Women use compact mirrors in packed crowd to catch sight of the queen in London, June 1966.

Students from five states smile through the gate of Ashley Hall in Charleston, South Carolina, March 1939.

A regular at Le Louis IX in Paris, “Caramel” keeps a client company, May 1988.

В общем, glorious way to scroll away the day как говорится!   Интересное конечно дело, почему мне так понравились все эти фотографии и вся эта магия, которая в них есть. Я нашла, что Susan Sontag в своей знаменитой книжке On Photography  как раз про это все рассказывает – что самая главная сила фотографии как искусства заключается в том, что они дают нам надежду на то, что мы можем удержать целый мир в наших головах. (“<…>to give us the sense that we can hold the whole world in our heads”). Там миллион всего интересного конечно – про то, например почему люди путешествуют теперь только с камерами (“A way of certifying experience, taking photographs is also a way of refusing it — by limiting experience to a search for the photogenic, by converting experience into an image, a souvenir.”)

Или вот вот совсем неожиданно, но честно: фотографии вообще из сферы национального “культа продуктивности”, которому мы поклоняемся за счет нашей естественной способности быть “здесь и сейчас”.  Для тех из нас, кто поглощен работой, Сонтаг предполагает, что фотографии являются само-успокоением против беспокойства быть неэффективным.

 

Needing to have reality confirmed and experience enhanced by photographs is an aesthetic consumerism to which everyone is now addicted.

[…]

It would not be wrong to speak of people having a compulsion to photograph: to turn experience itself into a way of seeing. Ultimately, having an experience becomes identical with taking a photograph of it, and participating in a public event comes more and more to be equivalent to looking at it in photographed form. That most logical of nineteenth-century aesthetes, Mallarmé, said that everything in the world exists in order to end in a book. Today everything exists to end in a photograph.